התמודדות תעשיית המזון עם עומסי חום בתקופת הקיץ

בימים אלו אנו מסכמים את עונת הקיץ, שלפי המומחים היה החם ביותר ב-70 השנים האחרונות. בדיוק כפי שלנו חם ואנחנו מעדיפים להשאר בסביבה ממוזגת, עבור התעשיינים ובפרט בתעשיית המזון, המשמעות עלולה להיות קריטית. מקררי הענק ומערכות הקירור המורכבות בתעשיית המזון, ברשתות השיווק ובחנויות מהווים גורם אקוטי בתהליכי הייצור ובזמינותם של מוצרים טריים על המדף. תקנות משרד הבריאות לגבי הטמפרורות הדרושות לשמירת מזון טרי: מוצרי חלב, מאפים, בשר ודגים מחיבים את היצרנים בהשקעות ובהוצאות גבוהות הן בשל צריכת החשמל המשמעותית הן מבחינת העלויות והן בשל ההשלכות הבריאותיות הנגזרות ממערכת קירור תקולה או שאינה פועלת באופן שוטף. התמודדות תעשיית המזון עם עומסי חום גבוהים, כפי שחווינו לאחרונה, הנה מאתגרת במיוחד.

קירור מזון בסופרמרקט

קירור מזון | צילום: N-Lange.de, ויקימדיה

בחודשים האחרונים אנו עדים לגל של תקלות וקריסה של מערכות קירור. ברשתות השיווק חם מהרגיל, וכמות המזון המושמד כתוצאה מקירור לא נאות גבוהה במיוחד. מלבד צריכת החשמל המוגברת והעלייה בהוצאות התפעוליות, המאמץ המאסיבי של מערכות הקירור, ההקפאה ומיזוג האוויר להתמודד לאורך כל שעות היממה בטמפרטורות גבוהות ואלו מתקשים לעמוד בתפוקות. התוצאה עלולה להיות מרחיקת לכת, שכן שהיית מזון רגיש כמו מוצרי בשר, עופות, דגים, חלב וביצים, לפרקי זמן ארוכים בטמפרטורה שאינה מתאימה, פוגעת באיכות המזון ויכולה לגרום להתפתחות חיידקים מחוללי מחלות. מעבר לפגיעה בבריאות הציבור, מכירת מזון מקולקל עלולה להוביל לתביעה מצד הצרכנים ואף לסגירת העסק על-ידי משרד הבריאות.

מה ניתן לעשות?

כיצד ניתן להתמודד עם תקופת החום ללא תקלות ובלי לאבד את יכולת הקירור של המערכת?

הדעה הרווחת היא שעל מנת להתמודד עם עומסי החום הצפויים נגדיל באופן משמעותי את יחידות הקירור. כלומר במקום 100% קירור נשים פי 2 או פי שלוש יותר.  לא נכון!  

בפועל, כפי שאנחנו עדים לתוצאות בשטח, גם מערכות שתוגברו באופן משמעותי עדיין מתקשות לספק את התפוקה הנדרשת בעוד צריכת החשמל גדלה ומעמיסה ללא צורך על ההוצאות העסקיות.

באופן מפתיע לויאצסלב (סלביק) גרויסמן, מנכ"ל GVK פתרונות קירור, יש גישה שונה שהוכיחה את עצמה אצל לקוחותיו. תחזוקה נכונה והתיעלות אנרגטית ישפרו משמעותית את תפוקת מערכות הקירור, יקטינו מאוד את כמות התקלות ויחסכו מאות אלפי ש"ח בשנה בהוצאות החשמל.

על ידי תהליך של התייעלות אנרגטית בתעשיית המזון הקמעונאי ניתן לחסוך עשרות ואף מאות אחוזים בתפוקת החשמל, להקטין את החשבונות הגבוהים של החשמל ואף לתרום לשמירה על איכות הסביבה. דברים אלו נכונים גם לענפי התעשייה האחרים, שפעילותם מושתתת על מכונות ומערכות הצורכות כמויות אדירות של חשמל אך בתחום המזון במיוחד, קל להבין את האקוטיות שבמערכת והתפקיד שהיא משמשת בארגון. תחום ההתייעלות האנרגטית טומן בחובו פוטנציאל אדיר של יצירת חיסכון משמעותי לחברות גדולות, מפעלי תעשייה, רשתות קמעונאיות ומרכזים לוגיסטיים (מרלו"ג) ואולי אפילו יותר משמעותי היא הכמות הנמוכה של התקלות..

לעיתים נוטים בעלי עסקים להירתע מפני התהליכים הקשורים בהתייעלות אנרגטית, משום ההוצאה הראשונית הכרוכה בתחילת הדרך. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי כאשר מבצעת את התהליך חברה מקצועית ובעלת ניסיון מוכח בתחום, מדובר בהשקעה מושכלת לטווח ארוך. באמצעות תהליך התייעלות אנרגטית במערכות קירור, הקפאה ומיזוג אוויר, ניתן לחסוך עד 70% מהוצאות החשמל והאנרגיה, דבר המוביל לעלייה משמעותית ביותר ברווח הנקי של החברה.

"מבדיקות שערכנו", מוסיף גרויסמן, "עולה כי ישנו הבדל משמעותי בתפוקת המערכות בין חברות שביצעו תחזוקה שוטפת לבין חברות שביקשו בנוסף גם תכנית להתייעלות אנרגטית. הפערים הורגשו הן במידת העמידות מול תרחיש הקיצון, בכמות התקלות והן בצריכת החשמל".

כתבות נוספות:  וועד הורי תיכון רבין נגד עיריית קריית גת מבקשים לפרק את גני הילדים